Internetverbindingen met elkaar vergelijken?

Je kan niet meer zonder internet en tv, daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Internet brengt je in verbinding met de wereld en geeft je alle informatie die je zoekt – en alle mogelijkheden voor werk of hobby die je nodig hebt. Of je internet en tv wilt is dus geen vraag. Waar je het beste internet voor de mooiste prijs vindt, dat is een andere vraag. Je hebt hierin behoorlijk veel keuze, en het is niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos te zien. Er zijn een aantal vergelijkingssites die je kunnen helpen om een keuze te maken die goed past bij jouw behoeftes. Maar het is natuurlijk leuk om zelf ook een beetje verstand te krijgen van hoe deze markt in elkaar zit, en wat je betaalt voor welke services en onderdelen. Lees dan even dit artikel. We leggen je hier kort uit welke soorten internet pakketten er zijn, en hoe je besluit welke daarvan voor jou het meest interessant is.

Wat voor soorten internetverbindingen zijn er?

Je kan bij de verschillende aanbieders verschillende soorten internet afnemen. De meeste aanbieders hebben een brede keuze, waardoor je de prijs en de kenmerken van de verbindingen goed met elkaar kunt vergelijken.

•             ADSL. Een ADSL-verbinding is eigenlijk een verouderde soort internetverbinding. Deze verbinding werkt via de telefoonlijn en heeft een maximale snelheid van 30 tot 50 megabyte per seconde. Ook is deze snelheid afhankelijk van jouw afstand tot de wijkcentrale. ADSL is erg goedkoop, maar het is eigenlijk niet meer van deze tijd, en we raden sterk aan om voor een betere verbinding te kiezen. Dat geldt niet voor de geupdate versie ervan, de VDSL-verbindingen – die kan dankzij moderne aanpassingen snelheden halen die vergelijkbaar zijn met een kabelverbinding.

•             Kabelverbinding. Dit is een modernere soort verbinding die werkt via dezelfde kabels als je tv. Een kabelverbinding wordt dan ook meestal aangeboden als combinatiepakket of All in 1 Pakket, samen met tv en telefoon. Kabelverbindingen zijn snel: je kunt bestanden uploaden en downloaden met een snelheid rond de 200 megabyte per seconde.

•             Glasvezel. Glasvezel is de snelste internetverbinding die je op dit moment kunt krijgen. Hiermee kan je bestanden up- en downloaden met een snelheid tot 500 megabyte per seconde. Het nadeel is dat deze verbinding duurder is dan de andere opties, en dat glasvezel nog niet overal in Nederland aangelegd is.

Wil je alleen internet of ook tv en telefoon?

Misschien ga je binnenkort verhuizen naar een nieuw huis en ben je nu op zoek naar een telefoonprovider, nieuw internet en kabeltelevisie. Dan is het afnemen van een Alles in één-pakket bij één van de grote aanbieders zoals Ziggo en KPN een hele goede en goedkope optie. Omdat deze drie diensten via dezelfde bekabeling worden geleverd, kan je een flinke korting krijgen als je ze bij dezelfde provider afneemt. Providers bieden tegenwoordig welkomstkortingen, cashbacks en ook leuke welkomstcadeaus zoals een tablet of extra zenders. Een ander voordeel is dat je maar een maandelijkse afrekening krijgt voor een standaardbedrag. Alleen als je over je internetbundel heen gaat of films huurt via je digitale televisie, dan verschijnen er extra kosten op je factuur. Deze All in 1 pakketten worden in verschillende vormen geleverd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alleen de basiszenders en een beperkte databundel voor internet. Wil je graag veel extra televisiezenders, onbeperkt bellen en onbeperkt internet pakketten, dan kies je voor een zwaarder pakket. Door de kortingen en de competitie op de markt van deze providers zijn de pakketten nog steeds betaalbaar. Voor zo’n €50 op maandbasis heb je tv met extra zenders en een uitgebreide databundel voor internet.